Boek
Liefde is een werkwoord … Alfons Vansteenwegen schreef erover. Liefde is een machtsstrijd … Rika Ponnet schreef erover. Liefde is een onmogelijk verlangen … Dirk De Wachter schreef erover. Deze auteurs beschrijven een relatie-realiteit die velen onder ons ervaren (hebben). Het waarom van deze relatie-realiteit lees je in hun boeken.
Is er een onderliggende gemeenschappelijke noemer voor die relatie-realiteit? Is er, m.a.w. een dieperliggende reden voor het beschrijven van liefde als werkwoord, machtsstrijd en onmogelijk verlangen? Dit boek geeft je hierop het antwoord. Aan de hand van een metafoor leg ik je uit wat de nodige en voldoende voorwaarden zijn van een liefdesrelatie die net iets anders is. De inleiding van het boek lees je hieronder.
INLEIDING
Veel is reeds geschreven over liefdesrelaties, weinig over diepgaand liefdevolle verbindingen. Is er dan een verschil? Veel liefdesrelaties zijn geen diepgaand liefdevolle verbindingen. Hoe dat komt? Na het lezen van dit boek weet je wat het verschil is alsook waarom weinig liefdesrelaties uitgroeien tot diepgaand liefdevolle verbindingen.
liefdesrelaties
Liefdesrelaties beginnen altijd geweldig, meestal toch. Er hangt spanning in de lucht, er is een sterk verlangen en het voelt aan dat dit wel eens voor het leven zou kunnen zijn. Maar dit geweldig gevoel wordt op een moment bruusk gestopt door één of ander voorval. Je maakt dan ‘kennis’ met nieuw en ongezien gedrag van je geliefde: een explosieve uitbarsting, een ijzig stilzwijgen of iets daar tussenin. De eerste onenigheid, de eerste ruzie, het eerste conflict, het eerste verwijt ziet het ‘liefdes-daglicht’. Op zo’n moment is het noorden even het noorden niet meer! Is dit het lot van veel relaties of kan het ook anders? Het goede nieuws is dat het anders kan. Het minder goede nieuws is dat als het anders kon, het al van in het begin anders was en het dus niet escaleerde tot een onenigheid, een ruzie, een conflict of een verwijt. Met andere woorden als het in het begin ergens verkeerd loopt is de kans torenhoog dat het verkeerd blijft lopen. Zo’n eerste voorval is dan veelal de aankondiging van meer van hetzelfde.
Liefdesrelaties zijn niet moeilijk als alles naar wens gaat. Enkel, en dat blijkt een wetmatigheid in het leven te zijn, het gaat dikwijls niet zoals je wenst. Op zo’n momenten tonen liefdesrelaties wat ze waard zijn. Op zo’n momenten krijgen liefdesrelaties de ‘kans’ om zich te ‘verdiepen’. Liefdesrelaties die deze kans niet grijpen komen na verloop van tijd, onherroepelijk, in een sukkelstraatje terecht. Liefdesrelaties worden zo, beetje bij beetje, van hun liefde ‘ontnomen’ en glijden af naar ’typische’ relaties waar liefde veel van zijn betekenis verloren heeft.
Liefdesrelaties die uiteindelijk op de klippen lopen worden door buitenstaanders gretig becommentarieerd. Zo wordt de uitspraak: “In een relatie ben je altijd met twee!” nogal eens snel opgeworpen – al was het maar om de pijn te verzachten. Is dat zo? Hebben beide partners evenveel aandeel in de breuk? Na het lezen van dit boek weet je waarom dit veelal niet zo is én waarom beide partners ook geen ‘schuld’ treft. Dit lijkt een contradictie te zijn maar is het niet!
diepgaand liefdevolle verbinding
Dit is een boek voor jou als je een diepgaand liefdevolle verbinding zoekt met je partner en daar moeilijk of niet lijkt in te slagen. Hoewel jullie reeds enige tijd samen zijn, lukt het jou niet om je diepgaand en liefdevol met je partner te verbinden. Zelfs op momenten dat het beter tussen jullie gaat, blijf je botsen op bepaalde grenzen. Regelmatig word je dan ook bevangen door de gedachte of het ooit mogelijk zal zijn. Jullie relatie is niet super goed maar ook niet super slecht. Het hangt er zo een beetje tussenin. Jij zoekt die diepgaand liefdevolle verbinding met je partner maar diep in je binnenste weet je dat het er niet in zit.
Als je terugdenkt aan de beginperiode van jullie relatie dan zijn er vast momenten geweest waarop je gedragingen van je partner zag waarvan je wist dat ze een diepgaand liefdevolle verbinding zouden bemoeilijken of onmogelijk maken. Hoewel die gedragingen divers kunnen zijn is het resultaat uiteindelijk hetzelfde. Toch zette je door tegen beter weten in.
In dit boek leg ik je uit waarom je daar, tot op vandaag, niet in geslaagd bent en waarom het haast onmogelijk is om daarin te slagen. Je staat dan voor een moeilijke keuze: scheiden of blijven? Neem je genoegen met een ’typische’ liefdesrelatie of wil je toch die diepgaand liefdevolle verbinding?
Mocht een diepgaand liefdevolle verbinding jou niet veel zeggen dan is daar, voor alle duidelijkheid, niets mis mee. Het lezen van dit boek kan je wel helpen begrijpen waarom een diepgaand liefdevolle verbinding voor jouw partner wel bovenaan de verlanglijst staat.
is er dan een verschil
Uit de titel van het boek kan je afleiden dat ik een onderscheid maak tussen een ‘liefdesrelatie’ en een ‘diepgaand liefdevolle verbinding’. Is er dan een verschil? In een ’typische’ liefdesrelatie ‘onderga’ je – op regelmatige basis – conflicten die bij momenten ‘escaleren’. Zulke escalaties gaan van heel stil tot heel luid, van stom-lopen tot roepen en schelden. Is dat dan niet normaal? Jullie zijn tenslotte twee verschillende mensen met eigen karakters, noden en behoeften. Dan is het toch niet abnormaal dat de gemoederen bij momenten zo verhit kunnen raken dat een stevige ontlading alles weer eventjes ‘op z’n plaats zet’. De schade die op zo’n momenten telkenmale aangericht wordt dien je er dan maar bij te nemen. Schade, die het steeds moeilijker en uiteindelijk onmogelijk maakt om een liefdesrelaties te laten groeien in een diepgaand liefdevolle verbinding.
Te bestellen in elke boekhandel
ISBN: 9789464354645
Prijs: 20,95€